top of page

Kerst is het feest van het licht


Door Ahmed Aboutaleb

'Mijn eerste Nederlandse kerst herinner ik me nog goed. Begin december zag ik de buren een spar het huis in slepen en uitbundig versieren. Voor de ramen verschenen sterren, rode linten en kunstsneeuw. 33 jaar later deed ik voor het eerst de lichtjes aan van de Rotterdamse stadhuiskerstboom: een Noorse spar, een cadeau van Oslo. De eerste Noorse kerstboom arriveerde in 1950, om een beetje warmte te brengen in het kille centrum. Dat moet een magisch moment zijn geweest voor de Rotterdammers.'Het is tijd voor familie, vrienden, buurtbewoners'

De boom komt niet meer uit Noorwegen en kil is de stad allang niet meer. Zeker met kerst is alles prachtig verlicht. De kerstboom schittert weer, op het Stadhuisplein dit jaar. De winkelstraten zijn mooi versierd. De gevel van het Groot Handelsgebouw heeft een indrukwekkende kerstverlichting en het Stationsplein heeft een prachtige kerstboom cadeau gekregen van een ondernemer.

Niet alleen de binnenstad is in kerstsfeer, in veel buurten komen mensen bijeen om met samen kerst te vieren. Dat is eigenlijk het allermooist, wat mensen voor elkaar organiseren. Kerst is het feest van het licht, van saamhorigheid: het thema van deze kerstspecial van De Havenloods.

In deze donkere dagen denk je ook na over het licht dat je in het leven van anderen kunt laten schijnen. Wie er extra aandacht kan gebruiken, of aan kan schuiven bij de kerstmaaltijd. Sommige mensen pakken dat groots aan, zoals Sarah. Zij organiseert een kerstdiner voor zo'n duizend mensen in een sporthal. Kerken zetten hun deuren open en winkeliers bedenken bijzondere delicatessen.

Zonder donker geen licht, en daarom laat de Stadsbioloog in deze krant ons de donkerste en lichtste plekken van de stad zien. En de verlichtingsambtenaar van de gemeente vertelt wat er allemaal bij komt kijken om de stad te verlichten.

Beste lezers, het is tijd voor elkaar, voor een toost met familie, vrienden en buurtbewoners. Ik wens u allemaal hele fijne feestdagen toe!'

Kerstspecial

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is op verzoek van de redactie voor één week gasthoofdredacteur van De Havenloods. Samen met drie lezers (Celien Anches, Bram Legerstee en Antoinette Stas) bepaalde Aboutaleb welke onderwerpen er in deze kerstspecial moesten staan en welke Rotterdammers in aanmerking kwamen voor een interview. We vinden het zelf een hartstikke leuke krant geworden!


Comments


bottom of page